25 Ekim 2011 Salı

doğru Nefes Nasıl Alınır?


doğru Nefes Nasıl Alınır?


Diyaframdan derin, sık ve çabuk nefes almalı ve de en önemlisi "düzenli" olmasına dikkat etmeliyiz.

Diyafram: Kaburga kemiklerinin hemen altında midenin üzerinde arkada sırtımız kadar uzanan ince adale bölgesidir.


Şarkı ve konuşma solunumu için ise, biraz farklı düşünüp soluk almamız gerekir. Uzun ve sürekli konuşmalar ile şarkı söylemek için nefesi, kalbe baskı yapmadan almak lazımdır. Akciğerlerin tümüne alınan nefes sol akciğere daha yakın olarak bulunan kalbe baskı yapar. Bunun sonucunda da nefesle zorlanma hissedilir. Oysa, akciğerlerin alt kısımları ve özellikle de diyaframa alınan nefes, kullanım kolaylığı ve rahatlığı açısından en uygun nefes alına şeklidir. Bu tür nefes alma sırasında 11 ve 12. kaburga çiftleri serbest olarak hareket eder ve diyaframla akciğerlere nefes alıp vermede, rahatlık sağlarlar.

Şarkı ve konuşma solunumunda kısa, çabuk ve yeterli (fazla dolu miktarda değil) soluk almak, buna karşı havayı ekonomik olarak kullanıp uzun sürede, yavaş yavaş ve derin olarak vermek esastır. Soluk tutulmamalı, rahat ve kontrollü bir şekilde kullanılıp akıcı olarak nefes alıp verilmelidir.

Diyafram solunumunda ağız kapalı tutularak burundan soluk alınır. Burundan alınan solukta hava ısınır ve temizlenir. Diyaframa alınan nefes ile akciğerlere alınan nefesin farkı, diyafram nefesinin "uzun süre tutulabilme" özelliği olmasıdır. Diyaframa nefes alındığında karın ve yan boşluklar şişer, omuzlar ve göğüs şişmez.

Yeterli solunum desteği sağlamadan konuşmak boyundaki ve ses tellerini kontrol eden kaslara ilave yük getirir ve sesin etkinliğini azaltır. Konuşma sırasında bir nefeste gerektiğinden fazla kelime söylemeye çalışmak zararlıdır. Bu nedenle konuşma sırasında cümleleri bölmeye, önemli kelimelerden önce duraklamaya, yazılı metinleri okurken virgüllerde yeni bir nefes almaya özen göstermek gereklidir.

Bu işlemleri çok sık tekrarlayarak alışmak ve konuşmanın anlamını ve akışını bozmayacak şekilde nefesi kullanmayı öğrenmek gereklidir. Unutulmamalıdır ki, güzel ve doğal bir ses için ses tellerinin titreşmesi yanında güçlü ve doğru bir solunum desteği gereklidir.