24 Temmuz 2011 Pazar

frida kahlo tadında

Alkolden haşat olmuş bir bünyeyle kalktığım huzursuz günün sabahında her zamanki rutin hazırlıklarımı yaparken birden gözüm aynaya ilişti. Kaşlarım... Evet kaşlarımın ortası bir süredir serbest bırakılmaktan Frida kıvamına gelmeye başlamıştı. Kendimi görünce kafamda direk Frida\'nın yüzü canlandı. Tutkulu, ateşli, asil, mağrur, çirkin ama bir o kadar seksi ressam Frida Kahlo... Ve aslında ona ne kadar benzemek istediğimi farkettim.

Hayatı baştan başa bir felaketler silsilesi olan, altı yaşındayken geçirdiği çocuk felci yüzünden bir bacağı özürlü kalıp, bindiği otobüsün tramvayla çarpışması sonucu yatağa mahkum olarak tüm hayatını şekillendirecek resimleri yapmaya başlayan kadın. Acılarını tuvale döküp hayattan intikam alan, saplantılı bir aşk yaşayan bu Meksikalı \'ruh hastası\'na, O\'nun Diego Rivera\'ya olan aşkına, özgüveniyle kadınları bile baştan çıkarabilecek bir \'şeytan\' olmasına aşığım ben.

Demek ki bir kadının kışkırtıcı olması için, demek ki Lev Troçki gibi bir adamın başını döndürebilmesi, Diego gibi iflah olmaz bir çapkını hüngür hüngür ağlatabilmesi için (günümüz erkeklerinin zevkine uygun olarak) Barbie bebek güzelliğinde olması gerekmiyor. Bu kadın gayet çirkin, bu kadın alkolik ama o kadar kararlı ve asil ki bir örneği daha yok.

Bugün çevremdeki adamlara bakıyorum. Herkes \'zeki\' bir kadın arayışında görünüyor. Fakat böyle bir kadının etrafta havasını soluduğunda \'Puffff...\' Uçup gidiyor erkek kısmı. Kimse kendini kandırmamalı. Hiçbiriniz zeki kadın istemiyorsunuz. Çünkü yanınızda gezdirdiğiniz ambalajı güzel, beyni çirkin afetler egonuzu okşaya okşaya büyütüyorlar, kaldırıyorlar, içinizdeki ezikliği boşaltıyorlar.(Bu eylem size birşey hatırlattı mı?) Halbuki zeki olan size laf çarpıyor, sizinle mücadele ediyor, başka bir kadınla buluşmak için attığınız yalanlara inanmıyor. E siz de haklısınız ... Çok güzel/ az zeki formülü sizler için birebir.

Gözlerimi kapatıp Frida\'nın filmini düşündüğümde aklıma onun partide bir \'kadınla\' dansetmek için tüm erkeklerden hızlı bir şekilde şarap şişesini kafasına dikmesi ve kırmızı elbiseli o kadının karşısındaki dişiyi kazanıp, muhteşem bir tango gösterisi yapması geliyor. Bir kadının bedeninden bir erkek kadar iyi anlayan bu kadın beni büyülüyor.

\"Hayatta başıma iki korkunç kaza geldi, biri geçirdiğim otobüs kazası, diğeri de Diego\" demiş Frida... O iki korkunç kaza olmasaydı, ne resmettiğin büyülü yapıtları, ne de büyük aşkını tanıyacaktık Sevgili Kahlo. Karanlıksın, aşıksın, zevk ve zeka dolusun.

Frida tadında kadınlar olmak dileğiyle...